Noodverlichting is een verzamelnaam. Deze verzamelnaam omvat allerlei verschillende activiteiten. Iedere functionaliteit kent een eigen toepassingsgebied. Daar hoort steeds een eigen naamgeving bij.

Welke termen en definities zijn er?

Noodverlichting omvat zowel noodevacuatieverlichting als vervangingsverlichting. Definities die zijn afgeleid van geharmoniseerde Europese toepassingsnormen.

Noodevacuatieverlichting
Noodevacuatieverlichting geldt als voorziening voor mensen die vanwege een calamiteit en daaropvolgende stroomuitval, direct een locatie moeten verlaten of voordat ze weg kunnen eerst een (gevaarlijk) proces moeten afsluiten.

Vervangingsverlichting
Vervangingsverlichting is volwaardige verlichting die inschakelt bij stroomuitval. Het zorgt ervoor dat normale activiteiten voortgezet kunnen worden. Hierbij gelden veiligheidsmotieven en technische of economische argumenten. Daar hebben we het bij NVFN niet over. 

Wij focussen ons op noodevacuatieverlichting. Dit omvat:

Vluchtrouteverlichting
Vluchtrouteverlichting zorgt ervoor dat vluchtwegen en eventuele obstakels op de route goed herkenbaar zijn. Zodat je een gebouw veilig kunt verlaten.

Vluchtrouteaanduiding
Vluchtrouteaanduiding markeert een vluchtroute. Deze is permanent verlicht en te herkennen aan pictogrammen die de kortst mogelijke weg naar een veilige plaats aanduiden. Pictogrammen en kleuren zijn gedetailleerd beschreven in de norm NEN 3011 en NEN-EN-ISO 7010.

Anti-paniekverlichting
Anti-paniekverlichting stelt mensen in staat om bij calamiteiten een plaats te bereiken vanwaar ze verder gebruik kunnen maken van een vluchtroute.

Verlichting voor werkplekken met verhoogd risico
Verlichting voor werkplekken met verhoogd risico is er voor de veiligheid van personen die verantwoordelijk zijn voor (gevaarlijke) processen. Of personen die in een gevaarlijke situatie kunnen komen. Deze verlichting stelt hen in staat de juiste afsluitprocedure uit te voeren, zowel voor hun eigen veiligheid als die van andere mensen in het gebouw.

Begrippen uit de NEN-EN 1838 norm:

Vluchtroute of vluchtweg
Een route die begint in een voor personen bestemde ruimte. Uitsluitend over vloeren, trappen of hellingbanen voert en eindigt op een veilige plaats.

Ruimte
Waar mensen samenkomen en noodevacuatieverlichting aanwezig is. Zodat iedereen zich veilig naar een vluchtroute weet te begeven en er geen paniek ontstaat.

Vluchtdeur en nooddeur
Een nooddeur is uitsluitend bestemd voor ontruimingen, niet voor regulier gebruik. Een vluchtdeur is in principe elke deur die onderdeel uitmaakt van de vluchtroute. Een vluchtdeur kan een nooduitgang zijn. Aan een nooddeur en nooduitgangen worden in het Bouwbesluit en Arbeidsomstandighedenbesluit eisen gesteld.

In Kennisblad-TP-02-Termen vind je alle details omtrent terminologie terug.

Alles over noodverlichting

Kennis delen over noodverlichting en aanverwante thema’s is van groot belang. Om de toegang tot deze kennis zo laagdrempelig mogelijk te maken heeft NVFN alle informatie in een overzicht gezet. Vanaf deze pagina vind je alle belangrijke informatie rondom noodverlichting. Informatie over verschillende soorten noodverlichting, accu’s, wet- en regelgeving en onderhoud.

Alles over noodverlichting

Kennis- en praktijkbladen

Bij NVFN-leden is veel kennis over noodverlichting en noodverlichtingssystemen. Bundelen en delen is daarbij van groot belang. Om de toegang tot deze kennis zo laagdrempelig mogelijk te maken heeft de NVFN een kennis- en praktijkbladen ontwikkeld. Alle informatie op NVFN.nl is op deze kennis- en praktijkbladen gebaseerd en zijn interessant voor iedereen die een stuk verdieping nodig heeft.

Kennis- en praktijkbladen