Het doel van het certificeren van het ontwerp, installeren en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties is het verminderen voor afnemers van faal- en risicokosten die kunnen optreden als veronderstelde kwaliteit niet aanwezig is. Door certificatie kunnen afnemers een gerechtvaardigd vertrouwen hebben dat geleverd ontwerp, installatie en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties voorzien van het certificatiemerk voldoet aan de gestelde eisen. Het vastleggen van de eisen voor het ontwerp, installeren en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties en het beschrijven van de uitvoering van certificatie gaat om geharmoniseerde uitvoering en draait om het informeren van de markt. Over hoe certificatie van het ontwerp, installeren en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties is ingericht en wordt uitgevoerd.

Over het certificatieschema

Deze certificatieregeling is tot stand gekomen in overleg met een klankbordgroep van CIBV, Kiwa-NCP en NVFN. Het certificatieschema is gericht op het certificeren van diensten op het gebied van noodverlichting volgens NENEN-ISO/IEC 17065.

Ga naar het PDF-bestand om het certificatieschema noodverlichtingsinstallaties 1.0 te bekijken. In het certificatieschema vind je alle details terug. Daar wordt ook geschreven over een Voldoend Opgeleid Persoon en een Vakbekwaam Persoon. Zie hiervoor de aanwijzingsdocumenten VOP en VP

Hier bespreken we de meest besproken thema’s onderwerpen:

Hoe herken je een gecertificeerd bedrijf?

Het certificatiemerk, verder te noemen: het merk, is het bewijs voor afnemers dat de certificatie-instelling gerechtvaardigd vertrouwen heeft dat het noodverlichtingsbedrijf het product of de dienst onderhoud levert die voldoet aan de gestelde eisen in het certificatieschema. Gebruik van het beeldmerk is alleen voorbehouden aan RION gecertificeerde bedrijven. Het beeldmerk is gedeponeerd bij het Benelux Merkenbureau en kun je downloaden.

Reglement gebruik beeldmerk RION.

De belangrijkste voorwaarden voor het gebruik zijn:

  • Het noodverlichtingsbedrijf heeft een geldig certificatiecontract en is niet geschorst.
  • Het noodverlichtingsbedrijf heeft zich ervan vergewist dat de dienst aan de gestelde eisen voldoet.
  • Het illustratief gebruik op briefpapier, website, folders en andere publiciteitsuitingen bij verwijzingen naar het certificatieschema door de certificatie-instelling is toegestaan onder voorwaarden.
  • Het illustratief gebruik op briefpapier, website, folders en andere publiciteitsuitingen bij verwijzingen naar het certificatieschema door het noodverlichtingsbedrijf is toegestaan onder voorwaarden.

Welke eisen heeft het certificatieschema?

Alle technische eisen waaraan het gecertificeerde product of de dienst onderhoud moet voldoen en de wijze waarop dit wordt beoordeeld zijn opgenomen in het certificatieschema. Ieder deelgebied kent een eigen eisenpakket.

In het certificatieschema noodverlichtingsinstallaties is een specifieke beschrijving van de eisen te zien.

Welke toepassingsgebieden zijn er voor het certificatieschema?

Voor deelgebied A, B, C en D zijn er verschilllende certificaten. Deze zijn voor het ontwerpeninstalleren of onderhouden van noodverlichtingsarmaturen en noodvoedingssytemen.

Herkenbaar aan een certificaatnummer en registratienummer.

Deelgebied A – Ontwerpen

Het basisontwerp voldoet aan Bouwbesluit 2012, Arbowet, NEN-EN 1838 en NEN-EN 50172. De tekeningen zijn voorzien van projectie, schaal 1:50 / 1:100 / 1:200, hoogtes, aantal personen per verblijfsruimte en een materiaallijst. Dit wordt door een noodverlichtingsdeskundige gemaakt.

Deelgebied B – Installeren

Een werkvoorbereider noodverlichting gaat aan de slag met een ingangscontrole. De betreffende documenten zijn aanwezig en geaccordeerd door een noodverlichtingsdeskundige. De leveringsomvang van het installatiewerk valt uit de projectie op te maken en de leveringsomvang is duidelijk afgebakend.

Een werkvoorbereider noodverlichting houdt zich bezig met het opstellen van het detailontwerp. Dit voldoet aan Bouwbesluit 2012, Arbowet, NEN-EN 1838, NEN-EN 50172, NEN 1010, NEN 3011, NEN-EN 50171, NEN-EN-IEC 60598-2-22:2014+A1:2020 en NPR 2576. De tekening is voorzien van projectie, schaal 1:50 / 1:100 / 1:200, hoogtes, aantal personen per verblijfsruimte en een blokschema (bij centrale noodverlichtingsinstallaties en een materiaallijst.

Het installeren van noodverlichting bestaat uit:

  • Kabels, montagesystemen en bevestigingsmiddelen

Montageproducten en te monteren apparatuur voldoet aan de specificatie en te monteren apparatuur vertoont geen zichtbare beschadigingen.

  • Functiebehoud

Functiebehoud zoals voorgeschreven wordt door de werkvoorbereider noodverlichting.

  • Oplevering van het installatiewerk

Het installatiewerk voldoet aan het ontwerp en de voorschriften van de fabrikant. De functionaliteit wordt visueel gecontroleerd.

  • Opleveren

In het installatiedossier moet minimaal het volgende geregistreerd zijn: algemene gegevens, beschrijving van het noodverlichtingssysteem, bediening, onderhoudsvoorschriften en technische bijlagen.

Deelgebied C – Onderhoud noodverlichtingsarmaturen

ISSO-publicatie 79 en onderhoudsinstructies van de fabrikant worden gevolgd. Dit betekent dat het rapport van ISSO-publicatie 79 volledig is ingevuld, afgetekend en gedateerd door een onderhoudsdeskundige.

Deelgebied D – Onderhoud noodvoedingssytemen

Controleren van gegevens, testen van de functionaliteit, het testen van de batterijcapaciteit, verbindingen, (on)belaste spanning, laadstroom en omgevingstemperatuur. Ook test met de functionaliteit van externe poortwachters, aansluitingen, bedrading, zekeringen en bedieningsfuncties. Hier wordt tevens een rapportage voor opgesteld waarin alle beschreven metingen beschreven zijn. Bij onderstations wordt ook de totale belasting getest en eventueel de lokale netvoeding. Het onderhoud wordt conform NEN-EN 50172 uitgevoerd. Daarnaast zijn de onderhoudsinstruacties van de fabrikant uitgevoerd.

Welke relatie heeft het certificatieschema met wet- en regelgeving?

Het certificatieschema wordt niet aangestuurd vanuit wet- en regelgeving. Het certificatieschema is privaatrechtelijk en bevat geen wettelijke eisen.

Wie zijn de certificerende instellingen?

CIBV
Plotterweg 38
3821 BB Amersfoort
088 – 450 57 70
[email protected]
CIBV noodverlichtingsinstallaties

Kiwa Nederland B.V.
Dwarsweg 10
5301 KT Zaltbommel
088 – 998 51 00
[email protected]
Kiwa certificering

Het Tarievenblad 2024

Alles over noodverlichting

Kennis delen over noodverlichting en aanverwante thema’s is van groot belang. Om de toegang tot deze kennis zo laagdrempelig mogelijk te maken heeft NVFN alle informatie in een overzicht gezet. Vanaf deze pagina vind je alle belangrijke informatie rondom noodverlichting. Informatie over verschillende soorten noodverlichting, accu’s, wet- en regelgeving en onderhoud.

Alles over noodverlichting

Kennis- en praktijkbladen

Bij NVFN-leden is veel kennis over noodverlichting en noodverlichtingssystemen. Bundelen en delen is daarbij van groot belang. Om de toegang tot deze kennis zo laagdrempelig mogelijk te maken heeft de NVFN een kennis- en praktijkbladen ontwikkeld. Alle informatie op NVFN.nl is op deze kennis- en praktijkbladen gebaseerd en zijn interessant voor iedereen die een stuk verdieping nodig heeft.

Kennis- en praktijkbladen