Tijdens de fabricage of het installeren van noodverlichting is nagedacht over de accu of batterij die gebruikt wordt.

Accu’s maken de laatste jaren een enorme ontwikkeling door. Met alle voordelen van dien, tegelijkertijd kan er onduidelijkheid ontstaan als het om het kiezen van een geschikt type gaat.

In dit artikel gaan we in op de soorten accu’s die er zijn en voor welke toepassingen je deze gebruikt. Zo kan eventuele verwarring voorkomen worden. NVFN-leden kunnen je uitvoerig adviseren en laten zien welke ontwikkelingen er spelen. Door in samenspraak over de voor- en nadelen na te denken, kan voor de juiste accu en bijbehorend onderhoud gekozen worden.

Toepassing van accu voor noodverlichting

Als er nagedacht wordt over het gebruik van de juiste accu, is het goed om met name stil te staan bij de betrouwbaarheid. Daarnaast zijn de maximale temperatuur, capaciteit en levensduur van belang bij een accu. In noodverlichtingsinstallaties wordt meestal gekozen voor: Nickel Cadmium (NiCd), Nickel Metaalhydride (NiMH) of Lithium-Ion (Li-ion). 

De volgende NEN-normen zijn op decentrale accu’s van toepassing:

  • NEN-EN-IEC 61951-1 (NiCd-accu)
  • NEN-EN-IEC 61951-2 (NiMH-accu)
  • Voor andere decentrale accu’s bestaan geen internationale standaarden

Voor centrale accu’s is er:

  • NEN-EN 50171

Soorten accu’s

Centrale accu’s:

  • PB

De PB-accu kent een relatief lage kostprijs en gaat lang mee bij de juiste omstandigheden. Als de temperatuur schommelt, kan het zo zijn dat de levensduur of capaciteit van een accu afneemt. Wordt een PB-accu langer bewaard? Dan kan de capaciteit afnemen en kunnen er defecten ontstaan. Daarnaast worden deze accu’s relatief groot en zwaar bevonden.

Decentrale accu’s:

  • NiCd

NiCd accu’s zijn over het algemeen minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Tegelijkertijd zit hier per fabrikant en type een verschil in. Tijdens het opslaan van deze accu’s is er nauwelijks een afname qua capaciteit waar te nemen. Door het gebruik van giftig Cadmium is het belangrijk dat deze accu’s aan het einde van hun levensduur op de juiste manier gerecycled of weggegooid worden.

  • NiMH

NiMH accu’s zijn over het algemeen kleiner dan alternatieven en belasten het milieu minder. Deze accu’s zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen of als ze langdurig worden opgeslagen.

  • Li-ion

Li-ion kent een hoge energiedichtheid en kan daardoor zeer klein geproduceerd worden. Het energiepercentage neemt tijdens de opslag nauwelijks af en de belasting voor het milieu is bij Li-ion lager dan alternatieven. Bij zeer hoge temperaturen is er explosiegevaar, er zijn daarom strenge regels voor het transporteren van deze accu. Een Li-ion accu kan niet tegen diepontlading (als een accu te lang leeg is).

U kunt rekenen op onze deskundige inbreng als het om noodverlichting gaat. Via deze pagina vind je een overzicht van onze NVFN-leden.