Noodverlichting is een belangrijk onderdeel binnen de bouw- en infrastructuur, omdat het de veiligheid van gebouwen en openbare ruimten waarborgt bij noodgevallen. Regelgeving en normering spelen een cruciale rol in deze sector, omdat ze ervoor zorgen dat noodverlichtingsystemen aan bepaalde veiligheidseisen voldoen en de systemen correct zijn geïnstalleerd, onderhouden en getest.

Nationale en internationale normen voor noodverlichting

In veel landen bestaan er nationale en internationale normen voor noodverlichting, zoals de NEN-EN 1838 norm in Nederland en de NFPA 101 norm in de Verenigde Staten. Deze normen geven richtlijnen voor het ontwerp, de installatie, het onderhoud en testen van noodverlichtingssystemen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat deze systemen effectief zijn in het verlenen van hulp in een noodsituatie.

Regelgeving speelt ook een belangrijke rol in deze sector. In veel landen zijn er wetten en voorschriften die noodverlichting in gebouwen en openbare ruimten verplichten. Deze wetten en voorschriften geven aan hoe je noodverlichting installeert, onderhoud en test om ervoor te zorgen dat gebouwen aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Door te voldoen aan deze regelgeving en normeringen, kunnen gebouwenbeheerders verzekeren dat een gebouw in geval van nood een veilige uitweg biedt voor hun bezoekers en personeel.

Welke wet- en regelgeving is van belang voor Nederlandse gebouwbeheerders?

Wet- en regelgeving voor noodverlichting is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012, de Arbowet, NEN-normen, EN-normen, ISO-normen en IEC-normen. Het Bouwbesluit 2012 bepaalt onder andere dat een bouwwerk een verlichtingsinstallatie moet hebben, waardoor het bouwwerk veilig te gebruiken en verlaten is. Verblijfsruimtes voor meer dan 75 personen, besloten ruimtes langs een vluchtroute, onder het meetniveau gelegen functieruimtes en wegtunnelbuizen moeten noodverlichting hebben die binnen 15 seconden na de uitval van elektriciteit voor ten minste 60 minuten een verlichtingssterkte van ten minste 1 lux geeft. Artikel 6.24 geeft richtlijnen voor vluchtrouteaanduidingen en artikel 6.4 verwijst naar verlichting die moet zijn aangesloten op een elektriciteitsvoorziening.

Samengevat gaat het om:

  • De NEN-normen zijn de Nederlandse normen voor noodverlichting. Hierin staan specifieke eisen voor noodverlichting, zoals de verlichtingssterkte, de opbouw van de installatie en de locatie van armaturen. Het is belangrijk om te weten dat de NEN-normen gelden voor Nederland en dat er in andere landen andere normen kunnen gelden. 
  • EN-normen zijn Europese normen en beschrijven de eisen waaraan noodverlichting moet voldoen. Deze normen beschrijven onder andere de prestaties en testprocedures voor noodverlichting. ISO-normen zijn internationale normen voor noodverlichting. Deze normen bevatten onder andere eisen voor productkwaliteit, prestaties, testprocedures en duurzaamheid van noodverlichting.
  • IEC-normen komen van de internationale elektrotechnische commissie. Deze normen bevatten de internationale standaarden voor noodverlichting.
  • Anno 2023 zijn er ook bepaalde pictogrammen en kleuren die je voor noodverlichting moet gebruiken. Deze zijn vastgelegd in wet- en regelgeving en zorgen voor een uniforme manier van aanduiding in gebouwen.

Er zijn diverse wetten en normen waarin wordt gesproken over noodverlichting. Het is echter niet eenvoudig om op basis van een artikel uit een wettekst te laten zien hoe je noodverlichting precies moet monteren en hoeveel armaturen nodig zijn in een specifiek geval. Ga voor meer verdieping naar wet- en regelgeving noodverlichting.

Meer weten over noodverlichting?

Onze NVFN-leden staan je graag bij. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van noodverlichting en alles rondom de normering en regelgeving.