In de NEN 3011:2021 uit juni 2021 zijn vluchtrouteaanduidingen opgenomen voor personen met een mobiliteitsbeperking. Wat is hier precies voor bedacht? Met deze aanduidingen is het mogelijk om vluchtwegen aan te geven voor personen met een beperkte mobiliteit. Rolstoelgebruikers en mensen met een rollator. Hier laten we zien wat de interpretatie van de NVFN precies is en hoe het nieuwe Bouwbesluit daar invulling aan geeft.

Besluit Bouwwerken Leefomgevingen

Op 2 maart 2021 zijn er aanpassingen op het Besluit Bouwwerken Leefomgevingen (BBL) gepubliceerd. De opvolger van het Bouwbesluit. Dit heeft veel aanpassingen voor mensen met een beperking met zich meegebracht. Voor het aanduiden van vluchtroutes is er echter niets veranderd. Hierdoor zijn er geen nieuwe eisen voor personen met een beperking of beperkte mobiliteit. De NVFN vindt het belangrijk dat er aandacht is voor mensen met een beperking of beperkte mobiliteit bij ontruimen. Toch is er verzuimd als het om regelgeving rondom het hoe, waar en wanneer van speciale vluchtroutes gaat. Een wettelijke basis van een pictogram met rolstoel ontbreekt.

Welke vluchtrouteaanduiding is er met een rolstoel?

Aanduidingsarmaturen op de markt hebben een verhouding van 1:2. Het gecombineerde pictogram heeft een verhouding van 1:3. Om het pictogram passend te maken mogen twee groene stroken aan de boven- en onderzijde toegevoegd zijn. Omdat de kijkafstand bepaald is door de hoogte van drie kleinere elementen is de kijkafstand van dit pictogram ongeveer 35% kleiner dan van een regulier pictogram. De reguliere kijkafstand van bijvoorbeeld 25 meter verandert daarmee in 16,6 meter.

Voor mensen met een beperking of beperkte mobiliteit is er het onderstaande pictogram voor de vluchtweg:

Voor vluchtwegen die geschikt zijn voor mensen met of zonder mobiliteitsbeperking is er het volgende pictogram:

Meer weten over vluchtwegaanduiding? Onze NVFN-leden staan je graag bij. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van vluchtwegaanduiding en alles rondom noodverlichting.