In 2050 is er een doelstelling om de industrie volledig circulair te laten zijn. Overheden in Europa willen dan vrijwel geen broeikasgassen meer uitstoten. Dit betekent dat fabrieken volledig op duurzame elektriciteit draaien. Dit is elektriciteit die met name afkomstig is van wind- en zonne-energie. Over 8 jaar in 2030 ligt er echter al een doelstelling om de CO2-uitstoot flink te verlagen. Dat vergt verbeteringen als het om de huidige technieken gaat. Daarnaast zijn er veel subsidies beschikbaar om dit te bekostigen. Tegelijkertijd wordt er ook iets van de bedrijven zelf verwacht. Zij moeten zelf investeren in toekomstige generaties. Dit betekent dat de industrie in Europa een stuk efficiënter moet zijn. Waardoor Europa een verbeterde concurrentiepositie krijgt en duurzaamheidsdoelstellingen behaalt.

Welke invloed heeft het Klimaatakkoord op noodverlichting?

In het Klimaatakkoord wordt niet specifiek gesproken over noodverlichting. Het Klimaatakkoord gaat over bredere thema’s als de gebouwde omgeving en elektriciteit. Daarbij gaat het vooral om de herkomst van elektriciteit en het verbruik van gebouwen in het algemeen.

Elektriciteit

‘In 2030 komt 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Dat gebeurt met windturbines op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken. Tegelijk groeit de vraag naar elektriciteit. Auto’s worden elektrisch, de industrie vervangt olie en gas door schone stroom. Gebouwen gaan van het gas af en zullen meer stroom nodig hebben voor verwarmen en koken. Omdat de stroomvoorziening meer afhankelijk wordt van het grillige weer zijn veel maatregelen nodig om de levering betrouwbaar te houden.’

Gebouwde omgeving

‘In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit. Er moet flink wat gebeuren, maar daar is 31 jaar de tijd voor. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dat gaat wijk voor wijk, maar wel in een steeds hoger tempo. De gemeentes weten in 2021 welke wijk, wanneer aan de beurt is. Bewoners worden daarbij betrokken. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening.’

Wat doet de NVFN als het gaat om duurzaamheid?

Slechts 14% van ons stroomverbruik gaat op aan verlichting. Dit lijkt een klein deel van het stroomverbruik, toch zijn hier enorme besparingen te maken. Zo verbruikt led ongeveer 50% minder energie dan conventionele TL-buizen. Zeker bij vluchtwegaanduiding die op ieder moment brandt levert dit grote verschillen op.

Naast een besparing van energie is er een ander voordeel. Led-verlichting hoeft minder vaak vervangen te worden. De levensduur van deze lampen is tot tien keer zo lang. Led-verlichting heeft een gebruiksduur van ongeveer 10 jaar wanneer dit continu gebruikt wordt. En daarnaast bespaart dit jaarlijks ook veel onderhoudskosten. Zo hoeft een NVFN-lid de TL-buis niet meer ieder jaar te vervangen. Alle NVFN-leden werken met led-verlichting en vervangen langzamerhand de laatste TL-buizen die er nog zijn. Waardoor de NVFN de komende tijd toewerkt naar 100% led-verlichting en op die manier een bijdrage levert aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord als het gaat om elektriciteitsverbruik.

Het gehele Klimaatakkoord lezen? Ga naar het Klimaatakkoord Gebouwde omgeving of bekijk het Klimaatakkoord Elektriciteit.

Meer weten over noodverlichting? Onze NVFN-leden staan je graag bij. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van noodverlichtingsarmaturen en alles rondom noodverlichting.