De energietransitie is een thema dat ook in de gebouwde omgeving steeds belangrijker is. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor meer dan 40% van de jaarlijkse energieconsumptie. In de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving 2021 is te lezen dat het gebruik van led flink gestegen is. Zo heeft 65% van de gebouwen nu led-verlichting en 28% TL-verlichting. Met name in het onderwijs en bij kantoren is er nog steeds veel TL-verlichting te vinden.

Ook wanneer het om noodverlichting gaat is er nog steeds ruimte voor verbetering. Hier is veel winst te behalen richting de transitie naar led-verlichting. Wat zijn hier de mogelijkheden voor en waarom is dit belangrijk?

Daarnaast is er binnen de gebouwde omgeving nog nauwelijks ingezet op circulariteit. Terwijl Nederland de ambitie heeft om in 2050 een circulaire economie te zijn…

Hoe gaat de NVFN daarmee om? Dit artikel gaat over duurzaamheid en circulariteit.

Energie besparen met noodverlichting

Noodverlichting is steeds vaker led en dat heeft een logische reden. Het levert een besparing op. Dit zit hem in de lagere energiekosten en een langere levensduur, waardoor je de lampen minder vaak hoeft te vervangen. Daarnaast ligt ook de levensduur van bijbehorende accu’s hoger. De investering van led is meestal al binnen zo’n vijf jaar terugverdiend en daarin zijn zowel de aanschafkosten als installatie verwerkt.

Adoptie van led-verlichting

Het zal een kwestie van jaren zijn voordat 100% van de noodverlichting op led werkt. Onder andere door het feit dat kantoren minimaal aan energielabel C moeten voldoen in 2023 en in 2030 is dit zelfs Energielabel A. Deze regelgeving geldt voor kantoren met een oppervlakte vanaf 100 vierkante meter. Dit stimuleert om zo snel mogelijk over te stappen naar led-verlichting. Kantoren die op 1 januari 2023 geen energielabel A, B of C hebben, mag je niet meer gebruiken. De gemeente zal dit handhaven. Naast deze stimulering door veranderende wet- en regelgeving vanuit de overheid is led-verlichting gelukkig ook heel interessant door de energiekosten die je hiermee bespaart.

NVFN over duurzaamheid en circulariteit

NVFN zet al jaren in op noodverlichtingsarmaturen met led-verlichting. Terwijl eerst het gebruik van een tl-buis de norm was.

Wil je groene energie gebruiken om noodverlichting van stroom te voorzien? Dan kun je dit zowel via zonnepanelen op het dak doen als via de energieleverancier. Door simpelweg groene stroom af te nemen. NVFN-leden stimuleren het gebruik van groene energie en helpen je er graag mee om noodverlichting op een duurzame manier van energie te voorzien.

Daarnaast is de NVFN ook vooruitstrevend als het om het hergebruik gaat. Weggooien is zonde en hoeft meestal niet. Aan het einde van de gebruiksduur van een led-lamp is het mogelijk om deze simpelweg door een NVFN-lid te laten vervangen. En componenten van een noodverlichtingsarmatuur zijn vervangbaar, waardoor de levensduur verlengd kan worden.

Meer weten over noodverlichting? Onze NVFN-leden staan je graag bij. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van noodverlichtingsarmaturen en alles rondom noodverlichting.