Het onderhouden van noodverlichting is van groot belang voor de veiligheid van gebouwen en hun gebruikers. Goed onderhouden noodverlichting zorgt ervoor dat de verlichting altijd aan staat en dat de verlichting voldoet aan de vanuit wet- en regelgeving gestelde eisen.

Dit begint met het raadplegen van het meest recente inspectierapport en logboek, waarin beschreven staat hoe het onderhoud de vorige keer is uitgevoerd. Er kunnen openstaande punten of aanbevelingen zijn die tijdens het onderhoud opgepakt moeten worden. Indien er geen logboek aanwezig is, is er eerst een inspectie van het systeem noodzakelijk.

Waarom is service en onderhoud belangrijk?

Service en onderhoud van noodverlichting is niet alleen noodzakelijk om te voldoen aan wet- en regelgeving. Het gaat er bovenal om dat de verlichting in noodsituaties altijd werkt. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat eventuele problemen tijdig opgemerkt worden en voordat ze leiden tot een storing of uitval zijn opgelost. Hierdoor is er een verhoogd veiligheidsgevoel bij de gebruikers van een gebouw. Daarom is het van groot belang om regelmatig onderhoud uit te voeren aan noodverlichting. En dit onderhoud uit te voeren volgens het voorgeschreven stappenplan. Om ervoor te zorgen dat de noodverlichting altijd in optimale staat is en de gebruikers van het gebouw beschermd zijn bij een noodgeval.

Hoe gaat onderhoud aan noodverlichting?

Er is een stappenplan voor onderhoud aan decentrale noodverlichting en centrale noodverlichting.

Hier laten we zien hoe een stappenplan voor onderhoud aan decentrale noodverlichting eruit ziet. Deze stappen bestaan uit: een visuele inspectie, het vaststellen van de laatste controledatum, onderzoek naar de buitenkant van armaturen, een functietest, het vervangen van de lichtbron, onderzoek naar de binnenkant van armaturen en het afronden van onderhoud.

Stap 1

Tijdens de visuele inspectie wordt gecontroleerd of de armatuur op de juiste plaats hangt, op de juiste hoogte is gemonteerd, het juiste merk en type armatuur is gebruikt, de veiligheidssignalering juist is en of er sprake is van een foutmelding.

Stap 2

Nu wordt de laatste controledatum vastgesteld om te bepalen of de onderhoudsintervallen voldoen en om iets te zeggen over de staat van de noodverlichtingsinstallatie.

Stap 3

Er wordt onderzocht of de directe omgeving van de armatuur niet te heet wordt, of er hitteschade is, of de armatuur schoon is en of er beschadigingen zijn.

Stap 4

Nu is het tijd voor een functietest, waarbij gecontroleerd wordt of de armatuur werkt wanneer er stroomuitval is en of de armatuur automatisch weer aangaat wanneer de stroom terug is.

Stap 5

De lichtbron wordt indien nodig vervangen.

Stap 6

Er vindt onderzoek plaats aan de binnenkant van de armatuur. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de accu en elektronica.

Stap 7

Aan het einde wordt het onderhoud afgerond met het bijwerken van het onderhoudsdocument en het controlelabel op de armatuur.

Bekijk het volledige stappenplan voor service en onderhoud en bestudeer de onderliggende kennisbladen die voor de totstandkoming van dit stappenplan gebruikt zijn.

Meer weten over noodverlichting?

Onze NVFN-leden staan je graag bij. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van noodverlichting en alles rondom de service en het onderhoud.