Jaarlijks koopt de overheid voor meer dan 73 miljard euro in. Dit bedrag stijgt ieder jaar. Voor bepaalde bedragen hebben overheidsinstellingen de verplichting om een aanbesteding te doen. Daarnaast zijn er ook andere partijen waarvoor een aanbesteding wettelijk verplicht is.

Dit is er om de concurrentie tussen bedrijven te stimuleren en alle deelnemers een gelijke kans te geven om een opdracht te krijgen. In Europese regelgeving staat dat de volgende partijen werken volgens een aanbesteding:

  • De Staat, gemeenten en provincies
  • Publiekrechtelijke instellingen en verenigingen zoals ziekenhuizen of universiteiten
  • Nutssectoren: water en elektriciteit

Hoe start je een aanbesteding in noodverlichting?

Een aanbesteding verloopt altijd via een aanbestedingsprocedure. Naast de aanbestedingsprocedure is het belangrijk om het volgende in de gaten te houden:

  • Geef exact aan wat je nodig hebt

Om een prijs af te geven, is het het belangrijk om exact aan te geven wat je nodig hebt. Door een opdracht duidelijk af te kaderen, is er een offerte te maken die precies past.

  • Specificeer op een technische manier

Door een opdracht op een technische manier specifiek te maken, weet je zeker dat de opdrachtomschrijving toereikend is. Op basis daarvan geeft een NVFN-lid exact aan wat er mogelijk is en wat het installeren, onderhouden of vernieuwen van een systeem kost.

  • Geef de huidige en toekomstige situatie weer

Is er op dit moment al noodverlichting of is er nog helemaal niets? Door duidelijkheid te geven over de huidige en toekomstige situatie, is het eenvoudiger om een opdracht uit te schrijven. Lever actuele bouwtekeningen aan om de situatie zo concreet mogelijk maken.

Om aan wet- en regelgeving te voldoen is het verplicht om noodverlichting of vluchtwegaanduiding te onderhouden. Door hier een SLA voor af te sluiten, weet je zeker dat dit op de juiste manier is vastgelegd.

PIANOo brengt experts op inkoop- en aanbestedingsgebied bij elkaar, bundelt kennis en ervaring en geeft advies en praktische tips. Verder stimuleert het expertisecentrum de dialoog tussen opdrachtgevers bij de overheid en het bedrijfsleven. Ga naar de website van PIANOo voor informatie, advies, instrumenten en praktische tips. Dit is voor iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met inkopen en aanbesteden.

Meer weten over noodverlichtingsarmaturen? Onze NVFN-leden staan je graag bij en doen graag mee als er een aanbesteding is. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van noodverlichtingsarmaturen en alles rondom noodverlichting.