Ben je een gebouwbeheerder of geïnteresseerd in de ontruiming van het pand waarin je woont of werkt? In dit artikel vind je meer informatie over alle aspecten waaraan een gebouw moet voldoen voor een veilige ontruiming. Loop direct even door het gebouw om te zien of het voldoet.

Hoe voorkom je onveilige situaties tijdens een ontruiming?

Bij een ontruiming denk je waarschijnlijk direct aan een brand. Toch zijn er ook allerlei andere redenen waarom een gebouw ontruimd wordt. Denk aan explosiegevaar, spanningsuitval of een oefening. Ook in dit soort situaties is het belangrijk dat er een veilige ontruiming is. Hier speelt vluchtwegaanduiding een cruciale rol in. Dit voorkomt onveilige situaties.

Belangrijke tips op een rij:

Tip 1

Gebruik vluchtwegaanduiding om de kortste route naar buiten aan te geven. Er moet geen onduidelijkheid over de kortste route naar buiten zijn. Gekruiste vluchtwegen of tegengestelde richtingen zijn het belangrijkst om te voorkomen.

Tip 2

Vluchtwegaanduiding en de aanduiding daarvan moeten voldoende zichtbaar zijn, ook als de elektriciteit uitvalt. In wetten, regels en normen over noodverlichting is aangegeven hoe dit exact zit. Zo is vluchtwegaanduiding ook op afstand goed te zien of als er rook is.

Tip 3

Is er aandacht voor zelfredzaamheid? Er moeten afspraken zijn over wat er gebeurt met mensen die minder zelfredzaam zijn. Door wie worden zij geholpen? Hoe gebeurt dit? En op welk moment gebeurt dit? Voor deze groep zijn er soms aangepaste vluchtroutes benodigd.

Tip 4

Laat met regelmaat controleren of de noodverlichting nog steeds functioneert. Het is wettelijk verplicht om ontruimingsinstallaties, een noodverlichtingsinstallatie of een brandmeldinstallatie periodiek te inspecteren en onderhouden.

Tip 5

Het is verplicht om handbrandmelders, brandblusvoorzieningen en EHBO-posten te verlichten met noodverlichting. Zo zijn deze locaties gemakkelijker te herkennen. Kleuren en teksten zijn hierdoor nog steeds goed te zien als de verlichting uitvalt of wanneer het donker is.

Bij het ontruimen van een gebouw komt nog meer kijken. De NVFN focust zich op noodverlichting en noodverlichtingssystemen. Ben je geïnteresseerd in het installeren, inspecteren en onderhoud van noodverlichting? Kijk dan goed naar de wet- en regelgeving die er is en laat het aan de specialisten over om dit in de praktijk te brengen. De meeste wetgeving is verankerd in normeringen, waardoor direct duidelijk is of een gebouw voldoet. Dit voorkomt gevaarlijke situaties tijdens een ontruiming. Iets waar wij bij de NVFN voor waken en hetgeen ons iedere dag motiveert om Nederland net iets veiliger maken.

Meer weten over noodverlichting? Onze NVFN-leden staan je graag bij. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van alles rondom noodverlichting. Ga naar NVFN-leden om het overzicht te zien.