Overweegt u om noodverlichting met een bewegingssensor te gebruiken? Dit brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij.

Voordelen van een bewegingssensor

  • Stroomverbruik beperkt u bij de inzet van bewegingssensoren.
  • De levensduur van verlichting neemt toe wanneer het verbruik afneemt.

Nadelen van een bewegingssensor

  • Het reactievermogen van een bewegingssensor is niet altijd optimaal. Het kan even duren voor verlichting inschakelt bij bewegingsdetectie. In noodsituaties telt iedere seconde en is het belangrijk dat er direct verlichting is.
  • Bewegingsdetectie kan defecten vertonen. Deze sensor is een extra schakel die kapot kan en daarmee een risico vormt voor de bedrijfszekerheid van noodverlichting.

Is noodverlichting met een bewegingssensor toegestaan?

Ja, de schemerschakelaar zal aangesloten worden en het noodverlichtingsarmatuur laten schakelen. Let wel op dat dezelfde 0 benodigd is voor het armatuur als de bewegingssensor. Bij spanningsuitval zal het armatuur altijd gaan branden.

Bewegingssensoren zijn zeker geen vanzelfsprekendheid bij noodverlichting. Wilt u meer weten over de toepassing van bewegingssensoren en welke mogelijkheden er in de praktijk zijn?

Via deze pagina vindt u een overzicht van onze NVFN-leden. Reken op onze deskundige inbreng als het om noodverlichting gaat.