Bij noodverlichting is het van belang om de volgende soorten te onderscheiden:

  • Vluchtrouteverlichting
  • Vluchtrouteaanduiding
  • Anti-paniekverlichting
  • Werkplekken met een verhoogd risico

Vluchtrouteverlichting: brandt bij een stroomstoring

Vluchtrouteverlichting zorgt ervoor dat vluchtwegen en eventuele obstakels op de route goed zijn te herkennen, zodat een gebouw op een veilige manier is te verlaten.

Het verlichten van vluchtwegen is alleen verplicht wanneer er een stroomstoring is. Vluchtrouteverlichting moet binnen 15 seconden branden wanneer de verlichting uitvalt. Dit staat beschreven in het Bouwbesluit. Voor een periode van 60 minuten volgens de zichtbaarheidseisen die beschreven staan in de NEN-EN 1838. Dit gaat over de situatie bij spanningsuitval en zegt niets over de situatie wanneer er geen spanningsuitval is.

Hoewel deze eis niet expliciet in het Bouwbesluit staat beschreven, dient de vluchtrouteaanduiding wel verlicht (direct of indirect) te zijn op het moment dat er mensen in een gebouw aanwezig (kunnen) zijn om aan de eisen voor onder andere de leesbaarheid (herkenningsafstand) van vluchtrouteaanduiding te voldoen.

Vluchtrouteaanduiding: brandt altijd

Vluchtrouteaanduiding markeert de vluchtroute. In de wettelijke voorschriften is beschreven dat dit continu moet branden en zichtbaar zijn. Ook op locaties waar dit misschien niet wenselijk is. In een museum, restaurants of in de bioscoop geldt deze verplichting ook. Dit gaat om noodverlichting die voorzien is van een pictogram: vluchtrouteaanduiding

Anti-paniekverlichting: brandt bij spanningsuitval

Om te voorkomen dat men in paniek raakt tijdens een stroomstoring, is er nog een ander soort verlichting: anti-paniekverlichting. Deze vorm van verlichting is bedoeld om paniek te voorkomen in ruimtes waar mensen samenkomen. Dit is toegelicht in zowel het Bouwbesluit (ruimte waarin meer dan 50 personen verblijven). Als de NEN-EN 50172 (ruimte die groter is dan 60 m2). Denk aan: kantines, vergaderzalen of andere ruimten die groter dan 60 m2 zijn.

Werkplekken met een verhoogd risico: brandt altijd

Bij werkplekken met een verhoogd risico is het ook verplicht om noodverlichting te plaatsen. Wanneer iemand zich in een gevaarlijke situatie bevindt, moet het altijd mogelijk zijn om een kritiek proces af te sluiten en veilig te vluchten. Denk hierbij aan werkplekken met bewegende delen zoals machines, maar ook professionele keukens en praktijklokalen op school.

Meer weten over de wet- en regelgeving rondom noodverlichting? Via deze pagina zijn alle wetten, regels en eisen in een overzicht gezet. Voor verdere duiding is het raadzaam om de Arbowet, het Bouwbesluit en criteria van verschillende normeringen door te nemen. Bij ieder onderwerp zijn er links naar onderliggende stukken vermeld.