Voor het bedrijfsleven en consumenten zijn er normen waar producten en diensten aan moeten voldoen. Dit noemen we normalisatie. Dit gaat om allerlei soorten producten en diensten. En levert de volgende voordelen op:

  • Met een norm is de kwaliteit en veiligheid van producten en diensten gegarandeerd.
  • Bedrijven wisselen op deze manier gemakkelijker technologieĆ«n, bedrijfspraktijken en kennis uit.
  • Voor bedrijven is het eenvoudiger om nieuwe markten te betreden wanneer je aan de norm voldoet.
  • Met een norm is het mogelijk om producten of diensten te creĆ«ren die bij de bestaande markt passen.

Normaliseren van producten en diensten in Nederland

De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat normen helpen om te voldoen aan wettelijke eisen. Een norm an sich kan daarom nooit verplicht zijn, het gaat de Rijksoverheid er om dat aan wettelijke eisen is voldaan. Ook bij noodverlichting geldt dit. Verplichte wet- en regelgeving rondom noodverlichting is op deze pagina terug te vinden.

Normaliseren van producten en diensten in Europese Unie

Ook vanuit het Europese beleid zijn de meeste normen vrijwillig. Daarbij zijn er aanpak-richtlijnen die onder andere een CE-markering verplichten. Dit product geeft aan dat je aan de wettelijke eisen voldoet. Op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid. Bij sommige producten voert een onderneming de CE-markering zelf uit. En bij andere producten is daar een onafhankelijk instituut voor nodig. Hier zijn deze productgroepen te vinden.

Welke rol speelt het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN)?

De NEN heeft normcommissies opgesteld voor specifieke sectoren met partijen die hier belang bij hebben. Dit zijn zowel bedrijven als consumenten. In totaal beheert de NEN ongeveer 30.000 normen. Hier vallen onder andere de nationale NEN-normen, Europese EN-normen en internationale ISO-normen onder. Zowel Europese als wereldwijde normalisatie-instellingen werken samen. Onder andere de CEN, Cenelec, ISO en IEC. Hierdoor zijn er steeds meer normen die gelijk zijn getrokken. Soms conflicteren de verschillende normen met elkaar of strookt wetgeving niet. In dat geval zijn er brancheverenigingen als de NVFN om dit te communiceren richting normalisatie-instellingen.

Wetgeving en normering rondom noodverlichting

Rondom noodverlichting hangt allerlei wet en- regelgeving. Met name gebouwbeheerders zien door de bomen het bos niet meer. Iemand die moet investeren in een noodverlichtingsinstallatie stelt vaak terechte vragen als: Is dat allemaal wel nodig? Waar staat dat het moet?

Er zijn diverse wetten en normen waarin wordt gesproken over noodverlichting. Ga direct naar wetten en regels om deze te bekijken:

Meer weten over noodverlichting? Onze NVFN-leden staan je graag bij. Specialisten in hun vak. Op de hoogte van noodverlichtingsarmaturen en alles rondom noodverlichting.