Al eens ondervonden hoe lastig het is om in het donker een uitweg te vinden? Zonder noodverlichting kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan. Met een goed functionerende noodverlichtingsinstallatie bent u voorbereid op situaties waarvan u hoopt dat ze nooit ontstaan.

Noodverlichting schakelt automatisch in als elektriciteit uitvalt. Zo kunnen de gebruikers van een gebouw op een veilige manier ontkomen als er een noodsituatie is.

Meer weten over noodverlichting? In dit artikel laten we zien hoe noodverlichting functioneert, welke verplichtingen er zijn en hoe een noodverlichtingsinstallatie beheerd wordt. Ideaal als u actief bent als gebouwbeheerder of in een andere verantwoordelijke rol.

Wat is anno 2019 belangrijk als het om noodverlichting gaat?

  • Iedere seconde telt: noodverlichting kan levensreddend zijn als de stroom uitvalt. Functioneert een batterij, accu of noodvoorziening naar behoren? Met periodieke controles worden storingen tot een minimum beperkt.
  • Pictogrammen: worden de meest actuele pictogrammen in uw gebouw gebruikt? Door consistent te zijn wordt verwarring voorkomen.
  • Het Bouwbesluit, de Arbowet en NEN-normeringen. Stuk voor stuk belangrijk. Een specialist weet precies welke wetten, regels en normeringen er zijn.

Hoe functioneert noodverlichting?

Noodverlichting kan op verschillende manieren geïnstalleerd zijn. In eerste instantie op het normale lichtnet, daarnaast is noodverlichting verbonden aan een batterij, accu of noodvoorziening voor als de stroom uitvalt. Vanzelfsprekend past daar een bepaalde vorm van onderhoud bij. NVFN-leden leggen u graag uit wat hierbij komt kijken.

Is noodverlichting verplicht?

Zowel vanuit de Arbowet als het Bouwbesluit wordt noodverlichting verplicht. Zo kunnen gebruikers van een gebouw zich op een veilige manier naar een uitgang of andere plek begeven. De interpretatie van zowel het Bouwbesluit als de Arbowet is aan specialisten die zich in de praktijk bezighouden met het installeren en onderhouden van installaties. Daarnaast zijn er NEN-normeringen om aan te voldoen. Over wetten, regels en normeringen kunt u op deze pagina meer details vinden.

Hoe verzeker ik de werking van noodverlichting?

Als eigenaar of gebruiker van een gebouw bent u primair verantwoordelijk. Naast de theorie uit het Bouwbesluit en de Arbowet is er een praktische realiteit waar u mee te maken heeft. Bij een nieuwe installatie zijn er soms uitdagingen als het om de manier van bouwen gaat. Door vroeg in het proces betrokken te zijn kunnen problemen voorkomen worden. Ook zijn er uitdagingen bij bestaande installaties. Door onderhoud te plegen en noodzakelijke aanpassingen te doen, wordt de werking gewaarborgd.

U kunt rekenen op onze deskundige inbreng als het om noodverlichting gaat. Via deze pagina vindt u een overzicht van onze NVFN-leden.